tiistai 5. helmikuuta 2013

Terveyskuulumisia

Ahdilla todetiin muutama viikko sitten perineaalityrä (myös perianaalityrä).
lyhyesti selitettynä, peräsuolen loppupäästä on lihakset surkastuneet, jolloin on syntynyt "kolo", jonka seurauksena peräsuoli on mennyt mutkalle/"ryttyyn" loppupäästä. tämä sitten voi aiheuttaa ulostamisvaikeuksia jne.

huomattiin jouluna äitini kanssa, että Ahdilla turvotti takapäätä hännän alta. ei kuitenkaan anaalirauhaset (tsekkasin varmuuden vuoksi, oli ok, plus tämä selkeämmin peräaukon alapuolella). ei kuitenkaan vaivannut koiraa mitenkään.
yritin sitten netistä kaivella että mikä olisi, kunnes yksi rhodeihminen tunnisti oireet sillä hänen koirallaan oli joskus ollut samaa.
ei kuitenkaan saatu sitten lekuriaikaa heti pyhien jälkeen (ja kun halusin eläinlääkärille jolla on kokemusta tuosta ja joka tarvittaessa sitten osaa myös leikata tyrän, tai ainakin tietää kenelle laittaa leikattavaksi, kaverit suositteli Eläinystäväsi Lääkäreiden Juha Kalliota, jolle sitten jonotettiinkin aikaa 3 viikkoa..) joten odoteltiin ja seurailin tiiviisti että jos alkaa enemmän vaivaamaan niin sitten nopeammin lekuriin.
ainut oire tuli n. viikkoa ennen lekuriaikaa, ja Ahti alkoi enemmän nuoleskelemaan peräpäätään. takamus alkoi myös "vuotaa", eli pieniä määriä kakkaa saattoi "tipahtaa" kun koira nukkui tms (mikä sinällään ymmärrettävää, kakkaa jää tuon tyrän takia suolen mutkiin ihan lähelle peräaukkoa)

lekurissa sitten vahvistui tuo diagnoosi. saatiin antibiootit, kipulääkettä ja hormonipiiikki sekä kehoitus kastroida mahd pian. kastraation toivotaan auttavan sillä, että kun eturauhanen pienenee, se ei enää vaivaa "hinkkaamalla" suolta ja pienentyessään antaa lihaksille enemmän tilaa korjata tuo tyrän aiheuttama kolo.
viikko tästä eteenpäin Ahti kastroitiin (eli viime viikon ma). leikkaus meni hyvin, ainut että ensimmäiset yöt meni lähes ilman unta kun Ahti ei oikein osannut olla pönttönsä kanssa... nyt viikko leikkauksesta saatiin pönttö ottaa pois, leikkaushaava on suht siistin näköinen (nyt punoittaa hitusen kun Ahti päässyt nuolemaan kun viikon kaulurin pakkopitoaika meni umpeen), kasseissa on pientä turvotusta mutta ei näytä liikoja häiritsevän koiran menoa. Ahti ollut pirteä ja leikkisä koko ajan.

koska kauluri esti myös sen peräpään nuolemisen, tuli viime viikon alkupuolella aika paljon sitten kakkaa pitkin kämppää.. siihen päälle vielä oma sairastaminen, ja voitte vaan kuvitella minkä näköistä täällä on.. no, nyt kun alkaa oma olo olla taas voiton puolella, niin käyn hakemassa jotain kunnon desinfioivaa superpuhdistusainetta ja kuuraan koko kämpän.
mutta ainakin koiran olo tuntuu vähän helpottaneen, ihan kuin takapää ei turvottaisi ihan niin paljon eikä koira halua jatkuvasti maanisesti nuolla itseään. että ehkä tämä tästä.

toivotaan todellakin että tuo pelkkä kastraatioleikkaus auttaisi, sillä itse perineaalityrän leikkaaminen on todella kivuliasta sekä siinä on todella huono paranemisennuste. ell suositteli avuksi myös fysioterapiaa, että saataisiin takaosan lihaksia vahvistumaan. eli kunhan tästä nyt toivutaan pallien menetyksestä, niin alkaa koira kuntoon -projekti toden teolla.

niin ja yleensähän tuo tyrä on vanhojen, leikkaamattomien urosten vaiva. ell ihmetteli että kuinka Ahdilla voi tuo olla, sillä A ei ole aikaisemmin oireillut esim eturauhasvaivoja mitenkään, ja yleensä tyrä tuleekin vasta n. 10v uroksilla (Ahtihan on nyt 6v).
niin että leikkauttakaa ihmeessä ne uroskoirat! tältäkin oltaisiin mitä suuremmalla todennäköisyydellä vältytty jos Ahti olisi leikattu nuorena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti